VLOS Website

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Solidariteitsmars

Email Print PDF
There are no translations available.

Actie Afghanen 20 november

Woensdag 20 november zullen 58 organisaties, waaronder VLOS, samen met alle afgewezen Afghaanse asielzoekers stappen in een betoging, waarmee we de situatie van Afghaanse mannen, vrouwen en kinderen onder de aandacht willen brengen. Zij krijgen geen bescherming, noch asiel van België ondanks de onveiligheid in hun thuisland. Wie gaat mee? Om 9.18 u. vetrekken we vanuit het station van SInt-Niklaas naar Brussel. Van daaruit nog twaalf minuten te voet richting het kabinet van Maggie De Block. Geef een seintje aan Jozef, via 0477 40 62 19 of This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Ook willen we met deze mars de solidariteit tonen van heel wat burgers en organisaties van het middenveld (die de oproep naar de regering hieronder hebben ondertekend).

Deze mars is ook de gelegenheid voor de ondertekenaars om hun eisen over de situatie van de Afghanen in België aan de regering te herhalen. Zij roepen de regering op om:

  • Een duidelijke standpunt in te nemen over de veiligheidssituatie in Afghanistan en de reeële terugkeermogelijkheden, rekening houdend met de terugtrekking van de internationale troepen in 2014. Deze analyse moet gebaseerd zijn op het advies van onafhankelijke experts.
  • Een tijdelijke opschorting, een zogenoemd moratorium, op alle uitwijzingen naar Afghanistan door te voeren tot België een duidelijk en geargumenteerd standpunt heeft over de situatie in het land.
  • In de tussentijd, een verblijfsvergunning te geven aan de Afghanen die geen beschermingsstatus hebben gekregen om hen de mogelijkheid te geven hier veilig en waardig te leven.

Tenslotte vragen de ondertekenaars aan de asielinstanties om de nood aan bescherming van alle afgewezen Afghanen in België opnieuw te onderzoeken. Dit moet gebeuren op basis van een herevaluatie van de veiligheidssituatie ter plaatse, rekening houdend met de risicogroepen zoals opgelijst door UNCHR en de reële en concrete mogelijkheid van terugkeer

Praktische info

10.30u.: verzameling voor het kabinet van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block, Waterloolaan 115, 1000 Brussel

10.45u.: aan het woord komt een lid van het collectief van de Afghanen, een vertegenwoordiger van het steuncomité, de verantwoordelijken van verschillende organisaties, die de eisen hebben ondertekend en van de organisatoren van de acties in de voorbije actieweek.

11.15u.: vertrek van de mars

12.00u. : stop bij de Anderlechtsepoort

12.30u.: stop bij het ‘t Klein Kasteeltje

13.00u.: Aankomst van de mars bij de Dienst Vreemdelingenzaken

14.00u.: Einde van de betoging

You are here: Over VLOS Activities Solidariteitsmars