VLOS Website

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Wekelijks taalbad in de keuken van VLOS

E-mailadres Afdrukken PDF

VLOSKRANT-2-kookles-1Elke week organiseert VLOS kooklessen voor vluchtelingen en asielzoekers die willen proeven van de Belgische keuken én de Nederlandse taal. In de keuken van het VLOS-centrum ontmoeten mensen elkaar op een ongedwongen manier, om op die manier hun talenkennis bij te schaven. Beatrix Geuens is de enthousiaste bezielster van de succesvolle kooklessen.

 

"Op voorhand ga ik met enkele mensen inkopen doen op de markt. Al wandelend tracht ik samen met de deelnemers van de workshop allerlei soorten groenten, fruit en andere producten te benoemen. De markt is een heel natuurlijke omgeving om Nederlands te leren. Terug in het VLOS-centrum bereiden we samen de maaltijd voor: aardappelen schillen, groenten snijden,... Alles gebeurt in een heel ontspannen sfeer. Tegen het middaguur is de maaltijd klaar, en telt het groepje een tiental mensen.

Tijdens de maaltijd is er steevast een geanimeerd gesprek. Vorige week hadden we het over asperges, een groente die de meesten niet kenden. Ik denk dat praten bij het eten makkelijker is dan in andere situaties. De wekelijkse kook –en praatsessies vergen heel wat geduld. Maar het lukt, mits wat gebarentaal, aanwijzingen en tekeningetjes. Sommigen spreken al vrij goed Nederlands en vertalen voor de anderen. Van Nederlands naar Russisch en via een omweg langs Engels of Frans terug naar het Nederlands... Enfin, we vinden altijd wel een oplossing. En er wordt vooral heel veel gelachen.

Doorgaans koken we Belgische kost, met seizoensgroenten van bij ons. Ik ben geen professionele kok, dus ik concentreer me op gewone gerechten die ik ook thuis maak. Ik let er wel op om geen varkensvlees klaar te maken voor de moslims. Zo wil ik donderdag witloof in hesp en kaassaus maken. Voor de moslims vervang ik de hesp allicht door een sneetje zalm of kalkoen."

Meer weten over de activiteiten van VLOS? Contacteer Jozef Hertsens, via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of via 03 766 29 13.

You are here: Over VLOS Activiteiten Wekelijks taalbad in de keuken van VLOS