nieuwsbrief juni 2020

Vlos pikt de draad weer op!

Mag ik de vraag stellen die vandaag jong en oud bezighoudt: “Hoe ziet de wereld na corona eruit”? Na wekenlang thuiswerk, verveling, wanhoop en pre-teaching konden we weer opgelucht ademhalen. Weliswaar achter een mondmasker. De coronacijfers daalden, wat aan heel wat mensen weer wat hoop gaf.

En laat hoop nu net datgene zijn wat ons de voorbije tijd op de been hield, niet alleen in termen van Covid-19, maar ook in termen van gelijkheid. Na de dood van George Floyd kwamen mensen, ondanks de maatregelen, overal ter wereld op straat met een duidelijke boodschap: stop raciale ongelijkheid en politiegeweld.

Het is een verhaal geworden van de draad oppikken enerzijds en de strijd tegen racisme voeren anderzijds. Sinds het versoepelen van de maatregelen heeft VLOS de draad weer wat meer opgepikt. En wat betreft racisme? Dat is een probleem waartegen VLOS altijd al gestreden heeft. Racisme is meer dan alleen de kleur van dat dun velletje. Er is ook racisme op basis van religie en levensbeschouwing. Bovendien behoort VLOS niet tot de eerstelijnshulp, maar tot de ‘nuldelijnshulp’, want we richten ons tot een doelgroep die niet eens tot bij de eerstelijnshulp geraakt. Daarom getuigen we over wat er aan de basis gebeurt en protesteren we ook actief tegen een wanbeleid dat ongelijkheid in de hand werkt.

Alles over de rol van VLOS in dit verhaal leest u in deze nieuwsbrief.

Horen of zien wij geen vluchtelingen in coronatijden????

Toch wel, bij VLOS komen elke dag vluchtelingen in grote nood aankloppen.
Zo stond er vorige week een Iraans gezin gepakt en gezakt om 8 uur aan de deur van het VLOS-centrum, moeder Maryam en vader Kaveh met hun twee zoontjes Bijan en Sina.

Lees verder
Artikel geschreven door: Jozef Hertsens

VLOS in de kijker: Wereldvluchtelingendag 2020

Zoals elk jaar op 20 juni: Wereldvluchtelingendag stond VLOS met haar vrijwilligers weer paraat om de campagne “Een warm onthaal van (jonge) vluchtelingen” kracht bij te zetten.

Alle deelnemers vulden de voorgevel van het VLOS-centrum om vanuit deuren en vensters de nieuwkomers met een mondmasker, waarop een klaverblad met “Hallo, Marhaba, Hola, Hello”,warm te onthalen.

Naar burgemeester en schepenen stuurden wij een brief om ruimhartig jonge vluchtelingen uit de hel van de Griekse eilanden bij ons op te nemen.

Wij deelden de foto’s op #ikbensolidair en #wereldvluchtelingendag2020
Je kan ook op je profielfoto een facebookfilter met klavertjessymbool plaatsen.

Van 'solidariteit zonder grenzen' gesproken!

Dit artikel is overgenomen uit ‘Kerk en Leven’ (editie Sint-Niklaas Nieuwkerken-Waas) van 17 juni 2020 en is een verslag van een interview met Jozef Hertsens en Frank Van Wolvelaer.

Lees verder
De VLOS-bazar is weer open!

Vanaf 11 mei konden we, weliswaar met mondmasker, voldoende afstand en ontsmettingsmiddel weer op een veilige manier winkelen. Zo gebeurt dat nu ook bij de VLOS-bazar, waar de deuren officieel weer opengingen vanaf 12 mei.

Lees verder
Artikel geschreven door: Laure Claeys
Interview met Ali Ashrafzada

Bij VLOS zien we regelmatig ALI ASHRAFZADA,
onze Ali, de rechterhand van Jozef.
We willen graag wat meer over hem weten.

Lees verder

VLOS zoekt...

...vele vrijwilligers! Hierbij een greep uit profielen die wij goed kunnen gebruiken:

- klusjesman/ -vrouw
- chauffeur (camionet)
- fietshersteller
- begeleiding verblijfsprocedures
- buddy (huisbezoeken, werken aan huisvesting)
- medewerker voor administratieve dienstverlening
- medewerker voor VLOS website

Heb je nog andere talenten die je met ons zou willen delen? Neem dan gerust contact op via info@vlos.be!

03 766 29 13 | 0477 40 62 19
info@vlos.be | vlos.be

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid