Bekijk online
Nieuwsbrief april 2021

VLOS komt op voor mensen

We zijn intussen april, een maand die zijn grillen toont, maar die ook de deuren van de lente opengooit. Het is een periode die onze blik opent naar de dagen die komen, die ons meer zin geeft om buiten te komen en om eens diep in en uit te ademen. En hoewel de coronacrisis ons enorm beperkt in wat wel en niet kan/mag, hebben we wel een bepaald perspectief voor ogen.

VLOS wil ook in deze periode meer dan ooit opkomen voor hen die niet gehoord worden. Voor mensen zoals jij en ik, mensen die ook deel uitmaken van onze maatschappij maar die steeds over het hoofd gezien worden en ook geen recht hebben op sociale bescherming, iets wat wij als vanzelfsprekend beschouwen. Ze hebben geen perspectief zoals wij. Als maatschappij zijn we samen verantwoordelijk en is iedereen een schakel in het grote geheel. Mensen zonder papieren ook. Het zijn individuen en gezinnen die zich vaak ook inzetten voor onze maatschappij, maar op niks terugvallen. Het zijn kinderen die naar school gaan en ook willen studeren voor een zekere toekomst.

Volgens sommigen hebben ze hier geen recht op …

Dit is toch je reinste waanzin?

Onder andere daarom steunt VLOS de actie #wearebelgiumtoo. Lees over onze beweegredenen, de verhalen van mensen en nog meer in deze nieuwsbrief.

Artikel geschreven door: Laure Claeys
Rivolta della dignità - Het nieuwe evangelie, Goede vrijdag 2 april 2021

Deze film van Milo Rau, over het verzet van mensen zonder papieren, door op te komen voor hun waardigheid, heeft mij diep geraakt. Het gaat over moderne slaven die zonder grondrechten elke dag ...

Lees verder
Artikel geschreven door: Jozef Hertsens

Wie graag de film "Rivolta della dignita" bekijkt kan meer informatie via volgende link vinden:
Rivolta della dignita

Over de film: "Rivolta della dignità" of "Het nieuwe evangelie"

Wat zou Jezus prediken mocht hij leven in de 21ste eeuw? Wie zouden zijn volgelingen zijn? En hoe zou de huidige samenleving reageren op de terugkeer van de Zoon van God?Toen het Zuid-Italiaanse ...

Lees verder
DE GETUIGENIS VAN ALI

Ook Ali, een bekend en geliefd gezicht bij VLOS, deelt zijn ervaring met regularisatie.
Ali: “Ik telde niet mee zonder papieren en dat was heel moeilijk. Met de papieren besefte ik dat ik niet langer in angst hoefde te leven. Ik tel mee als mens.”

BEKIJK HIER ZIJN GETUIGENIS

VLUCHTEN, wat doet dat met een mens?

Je laat je familie, je vrienden, al je vertrouwde plekjes achter, op weg naar…? Beste lezer, wat nu volgt zal u zeker raken, maar besef dat dit mensen zijn die hier geen verblijf krijgen, ondanks ...

Lees verder
Over het verwijderingsbeleid van Mensen zonder Papieren

Ter gelegenheid van de actie ‘#wearebelgiumtoo’ voor Mensen zonder Papieren haal ik de lezing boven water die ik hield op 23 april 2005 op een netwerkdag van Kerkwerk Multicultureel Samenleven ...

Lees verder
Artikel geschreven door: Piet Willems
PICUM: Living Undocumented in Europe

VLOS is lid van de Algemene Vergadering van Picum.
Wie graag de nieuwsbrief van Picum ontvangt, kan dit aanvragen via info@vlos.be.

BEKIJK HIER HET FILMPJE

VLOS verscheen ook in het tijdschrift Libelle:

vrijdag 14 mei 2021: online stiltecirkel ter gelegenheid van de NAKBA

Wil je online de stiltecirkel bijwonen en zo je solidariteit tonen met de Palestijnse bevolking, schrijf je dan in via de link onderaan.

Op vrijdag 14 mei 2021 organiseert Pax Christi Vlaanderen samen met verschillende partners opnieuw een online stiltecirkel om de voortdurende Palestijnse 'Nakba' te gedenken. Ca. 750.000 Palestijnen werden rond 15 mei 1948 uit hun huizen en dorpen verdreven. Het overgrote deel van hen kon nooit meer terugkeren.

Dit kan tot 13 mei 2021, 11u. Nadien ontvang je instructies om deel te nemen. Vrijdag 14 mei 2020 starten we stipt om 19u, log dus best in rond 18u45 u. We protesteren in stilte. Een uur lang. Tijdens dit uur tonen wij een presentatie over de Nakba en de bijhorende schendingen, en leggen we de focus op de vernielingen van eigendommen van Palestijnen en bedoeïenen door de Israëlische overheid.

VLOS heeft reeds veel Palestijnse vluchtelingen begeleid die ook over de NAKBA = Catastrofe, getuigden.
Wij organiseerden telkens de Stiltecirkel op de Grote Markt maar door Corona kan dit reeds het tweede jaar niet doorgaan.

schrijf je hier in voor de online stiltecirkel Nakba

zondag 20 juni 2021: Wereldvluchtelingendag

Als partner van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Gastvrij Netwerk organiseert VLOS mee “De Geluksbrengers”.

Je kan om 11u in ons VLOS-centrum een lunch afhalen.
Wij herhalen het afhaalmoment nogmaals vanaf 17u.
Inschrijving kan u via de nieuwsbrief van mei of op FB VLOS.

De slotshow van de campagne De Geluksbrengers zal doorgaan in de KVS en bestaat uit twee delen:

- In de voormiddag (11u) een uitgebreid debat over burgerinitiatieven en vrijwilligersverenigingen voor mensen op de vlucht en hun positie in het werkveld dat zich richt op de inclusie van mensen op de vlucht.

- In de namiddag (13u) volgt een artistiek gedeelte waar interviews met Geluksbrengers worden afgewisseld met artistieke tussenstukjes (dans, muziek, slam poetry, …)
Bij VLOS kan je de streaming volgen in het onthaal of thuis bij een lekkere VLOS-lunch.
Wij bezorgen je dan de link.

De Geluksbrengers

Zondag 3 oktober 2021: Refugee Walk

Noteer deze datum alvast in je agenda. VLOS zal een rustpunt bij de Refugee Walk uitbaten. Meer info volgt in onze volgende nieuwsbrief.

VLOS zoekt...

opslagruimte voor fietsen en huishoudtoestellen.

Kan jij ons helpen?
Contacteer ons via info@vlos.be

Alvast bedankt!

Blijf jij ook graag op de hoogte over de verhalen, de standpunten en het dagelijkse reilen en zeilen van VLOS?
Schrijf je dan via onderstaande knop in op onze nieuwsbrief!

03 766 29 13 | 0477 40 62 19
info@vlos.be | vlos.be

 
Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid