Bekijk online
Brief voor steun

Een toekomst voor onze Afghanen?

Lieve mensen, met een hart voor vluchtelingen.

Ik ben bijna 24 jaar onderweg met vluchtelingen uit landen waar zij geen menswaardig leven meer hebben, waaronder 634 Afghaanse vluchtelingen die bij VLOS tot vandaag begeleiding en materiële ondersteuning vroegen en nog altijd vragen.

Na al die tijd is het hartverscheurend Afghanen die smeken hun vrouw en kinderen te laten overkomen, nu te moeten teleurstellen want de evacuatie is gestopt.

Wij volgen ook Belgische Afghanen die reeds jaren proberen hun kernfamilie te herenigen, zoals Maryam. Zij werkte in 2017 een jaar bij VLOS. Zij heeft 5 lange jaren gevochten om haar kinderen naar hier te krijgen. Zij landde eind vorige week als alleenstaande mama met haar 6 kinderen in Melsbroek en keerde vandaar terug naar Sint-Niklaas. Zij heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt terwijl zij wachtte aan de poort van de luchthaven. Haar oudste zoon kreeg slagen op zijn hoofd en moest naar de kliniek. Bij wonder zijn zij toch op een vlucht naar België geraakt. Wij blijven haar ondersteunen.

Maar hoevelen hebben nu immens verdriet omdat zij er niet in geslaagd zijn hun familie te laten overkomen. Wij ondersteunen hen om dit samen te verwerken.

Momenteel vangen wij 6 Afghaanse families op in VLOS-huizen, waaronder een Afghaanse alleenstaande mama, Asal, met 3 kinderen. Haar asieldossier is geblokkeerd door de onzekere toestand in haar moederland. Zij wacht reeds 9 maanden op een interview terwijl haar kinderen flink naar school gaan. Haar man koos voor een Belgische vrouw en kreeg papieren omdat hij nu een Belgisch kind heeft. Drama voor Asal, die achterblijft. VLOS zal haar blijven steunen tot zij hier een toekomst heeft.

Bij VLOS woont ook een Afghaanse familie met 7 kinderen. De oudste zoon Ahmad, die voltijds werkt, zit diep in de put omdat hij vanaf NU niet meer herenigd kan worden met zijn geliefde in Afghanistan.

VLOS vangt nog 2 Afghaanse gezinnen op met elk 1 kindje dat hier geboren is. Hopelijk krijgen zij hier een toekomst, want hen terugsturen is vanaf nu totaal onmogelijk.

En dan onze HANDEN: jonge Afghaanse mannen vol energie houden VLOS draaiende.
Zij wonen in een apart huis waar zij wachten op een humanitaire regularisatie.

Het doet mij erg pijn elke dag de deur van het VLOS-centrum te openen en veel mensen te moeten beluisteren die hun best doen maar zonder wettig verblijf leven en toch niet meer teruggestuurd kunnen worden.

Daarom steunen wij de beweging voor regularisatie: We Are Belgium Too. Teken de petitie.

Help ons helpen om in deze verschrikkelijke crisis het hoofd boven water te houden.
VLOS kan dit alleen maar blijven doen met jouw gift.
Warme dank,

Jozef, coördinator VLOS vzw
P.S. De namen zijn fictief om deze families in nood te beschermen.

Afghanen zijn onze handen om te geven en om te ontvangen.

Twee berichten, zoals tientallen, die bij mij binnenlopen:

WhatsApp [17:08, 28-08-2021] Rita Nazari: Dag beste Jozef. Ja zeker, ons land bijna kapot. 😭
Mijn twee zussen en twee broers met hun gezin hebben veel probleem. Mijn papa gestorven. 😭
( Rita kwam via Nederland en vroeg hier asiel. Zij moest terug naar het 1e land van aankomst, waar zij met haar twee kindjes zeker op een terugvlucht naar Kaboel zou gezet worden.
Wij hebben haar samen met haar twee kindjes 6 maanden opgevangen, conform de Dublin III verordening, en zij werd hier erkend als vluchteling, Zoals zovelen rest er nu niets meer dan hopen en bidden op ooit …).

28-08-2021 FB Sylvie Micholt, advocaat vreemdelingenrecht: Heel wat vluchtelingen worden vanuit VLOS door haar verdedigd.
Wij krijgen héél veel telefoons van Afghanen die hun familie willen helpen. Tot gisteren was het nog: 'we hebben contact met hen of toch sporadisch'. Vandaag al verschillende telefoons: "de Taliban heeft mijn broer, neef, vader etc. meegenomen. Hij werkte voor een internationale organisatie. Wat moet ik doen? Ik kan niet meer werken, ik kan niet meer nadenken." is hun reactie. Hoe moet ik die mensen ondersteunen, wat kunnen wij doen? Ik weet het niet meer. #frustratie #machteloos #teleurgesteld #TalibanDestroyingAfghanistan #TalibanTerror #Afghanistan #Inshalah
( Ook bij VLOS komen continu hulpoproepen binnen, dag en nacht).

u kan VLOS steunen met een gift

Als u ons meer systematisch en voor langere duur wil ondersteunen, kan u een permanente opdracht  geven aan uw bankinstelling.

Indien u hiervoor kiest, gelieve dan dit formulier in te vullen en ondertekend af te geven bij uw bankinstelling.

Ondergetekende, 

Naam: .................................. Voornaam: ....................................

Straat en nr: .............................................................................

Postcode: ................. Gemeente: .................................................

Rekeningnummer: .......................................................................

Bankinstelling : ..........................................................................

geef hiermee mijn bankinstelling de opdracht om op dag .............. van elke maand een storting uit te voeren van .........................  euro (in woorden geschreven ............................................................ euro).

Deze opdracht moet uitgevoerd worden vanaf (datum): ......................................

Datum en handtekening: 

 

 

03 766 29 13 | 0477 40 62 19
info@vlos.be | vlos.be

 
Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid