Nieuwsbrief mei 2020

VLOS in een nieuw jasje!

Ah, de lente en het zonnetje. Na weken grijs en nat weer hebben we eindelijk onze warme winterkledij mogen wisselen voor iets frisser. Misschien hebben jullie het her en der wel al opgemerkt: VLOS heeft ook een fris, nieuw jasje aangetrokken!

Zo stellen we met trots onze eerste digitale nieuwsbrief voor en verwijzen we ook graag naar onze nieuwe website: www.vlos.be. Op deze manier houden we jullie vanaf heden graag verder op de hoogte over onze werking en initiatieven die we nemen om mensen op de vlucht de hand te reiken. Daarenboven hebben we ook oog voor de actualiteit omtrent vluchtelingenwerking.

Het zijn namelijk bijzondere tijden! 2020 is allicht een jaar dat we niet snel zullen vergeten. We worden geconfronteerd met een pandemie, een onzichtbare vijand, die geen rekening houdt met waar je vandaan komt, welke status je hebt in de maatschappij of hoeveel geld je op je bankrekening hebt staan. Vluchtelingen, daklozen, mensen met een onzeker leven zijn daarbovenop nog eens veel kwetsbaarder voor het virus: ze kunnen niet in hun kot, hebben geen of weinig inkomen, etc.

Ook bij VLOS staat de veiligheid van onze mensen voorop. Ons noodzakelijk werk doen we verder met respect voor de veiligheid van onze doelgroep en vrijwilligers. Onze werking werd aangepast volgens de laatste richtlijnen van de overheid. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u in onze allereerste digitale nieuwsbrief.

Het kloppend hart van VLOS

In deze harde Corona-tijden wordt het VLOS-centrum, “Het hart van VLOS”, gevoed door vele “coronaire” slagaders, groot en klein.
Het zijn allen vrijwilligers met een warm hart voor Mensen Zonder Papieren in grootste nood:

Lees verder
Artikel geschreven door: Jozef Hertsens

Asiel en migratie in tijden van COVID-19

In 2016 sloten de EU en Turkije een deal. Turkije zou dan kunnen beletten de vluchtelingen naar de Griekse eilanden over te steken.
Inhoud van deze deal:...

Lees verder
Artikel geschreven door: Piet Willems

HOEZO, IN ONS KOT BLIJVEN?

In deze coronatijden is er amper tot geen politieke aandacht voor mensen zonder wettig verblijf. In maart sloot het Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum van Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken, de deuren. Aanvragen konden enkel online en in het Nederlands en Frans. Daardoor konden heel wat vluchtelingen geen asiel aanvragen en belandden ze op straat. In hun kot blijven is dus simpelweg geen optie voor hen. Sociale organisaties als VLOS proberen hen op te vangen en te helpen, maar dat volstaat niet.

Daarom roepen VLOS , ORBIT vzw, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en andere middenveldorganisaties op om snel werk te maken van een plan voor de opvang en begeleiding van mensen zonder wettig verblijf. Steun je de oproep? Deel dan dit filmpje waarin Jozef van VLOS zijn verontwaardiging over de situatie uit. #ikbensolidair #iedereenaanboord

Bekijk hier de video.

Onze VLOS-kruidenier in tijden van COVID-19

We kunnen het ons nog goed inbeelden. Een luttele twee maanden geleden blies onze regering de lockdown light in het leven. Ons openbaar leven werd flink verstoord.

Lees verder
Artikel geschreven door: Laure Claeys

Interview met onze nieuwe coördinator: Kaat!

In deze bizarre corona-tijd verwelkomen wij KAAT ANTHUENIS. Een van onze vrijwilligers nam volgend interview bij haar af. We willen haar graag wat beter leren kennen.

Lees verder

VLOS ZOEKT, VLOS VINDT...

 1. ...opvang voor mensen.
  Heb je kennis van huurhuizen aan een redelijke prijs? Ben je eigenaar en wil je graag je huis verhuren aan mensen die dringend een dak boven hun hoofd nodig hebben? Dan heeft VLOS jou nodig! VLOS zoekt mensen die opvang kunnen bieden aan gezinnen die op hun eigen benen leren staan. Kan jij ons helpen, mail dan naar info@vlos.be of contacteer ons via onze pagina op Facebook.

 2. ...fietsen!
  Heb jij nog een fiets in de garage staan die je niet meer gebruikt en die toch een tweede leven verdient? Zowel dames-, heren- en kinderfietsen zijn altijd welkom bij VLOS! Heb je er een? Mail dan zeker naar info@vlos.be of contacteer ons via onze pagina op Facebook.

 3. ...een vrijwilliger!
  Ben jij gebeten door de juridische kant van zaken omtrent mensen zonder wettig verblijf? Heb jij een luisterend oor en wil je een grote hulp betekenen voor mensen die uit de boot vallen? Stuur dan een mail naar info@vlos.be of contacteer ons via onze pagina op Facebook. Er wordt gezorgd voor begeleiding en er is de mogelijkheid op vormingen rond vreemdelingenrecht. Van thuis uit werken via onze server is ook mogelijk. De tijdsinvestering is ook te bespreken.

 4. ...mondmaskers!
  Ben je een creatieve ziel? Kan je een beetje overweg met een naaimachine? Heb je nog wat katoenen stofjes en linten op overschot? Dan kan je voor ons een grote hulp betekenen! VLOS is dringend op zoek naar mondmaskers voor mensen uit onze doelgroep (zowel volwassenen als kinderen). Stuur een mail naar info@vlos.be of contacteer ons via onze pagina op Facebook. Heb je geen naaimachine, maar heb je wel materiaal (katoenen stof, naaigaren, katoenen linten,…) Dit is ook steeds welkom!

Warme dank aan zoveel individuen en organisaties die VLOS extra ondersteunen in verschillende vormen om de vluchtelingen te beschermen tegen COVID-19!

03 766 29 13 | 0477 40 62 19
info@vlos.be | vlos.be

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid