Over de film: "Rivolta della dignità" of "Het nieuwe evangelie"

maandag 19 april 2021

Wat zou Jezus prediken mocht hij leven in de 21ste eeuw? Wie zouden zijn volgelingen zijn? En hoe zou de huidige samenleving reageren op de terugkeer van de Zoon van God?

Toen het Zuid-Italiaanse Matera in 2019 gekozen werd tot culturele hoofdstad van Europa, vroegen ze theatermaker Milo Rau een stuk te maken over de stad. Zowel bij Pier Paolo Pasolini als Mel Gibson diende de stad als decor voor de verfilming van de kruisiging van Jezus. Dit inspireert Milo Rau om Matera opnieuw als achtergrond te gebruiken voor zijn herinterpretatie van het passieverhaal. Deze keer wordt Jezus vertolkt door Yvan Sagnet, een Kameroens politiek activist die opkomt voor de rechten van de illegale arbeiders die in de regio werken als land- en tuinbouwers. Hij preekt er een ‘revolutie van waardigheid’ en wil dat de erbarmelijke omstandigheden van deze moderne slaven drastisch verbeterd worden.

Milo Rau doet eveneens beroep op de acteurs uit films van Pier Paolo Pasolini en Mel Gibson: de onlangs overleden Enrique Irazoqui die Jezus vertolkte bij Pasolini brengt zijn laatste bijdrage aan de filmgeschiedenis in de rol van Johannes de Doper. Maia Morgenstern speelt – zoals bij Mel Gibson – de moeder van de Messias. Marcello Fonte, door de pers gevierd als beste acteur in Cannes in 2018,  speelt Pontius Pilatus.

rivolta della dignita logo.png

« Terug

Close