Druk van hulpvragers in VLOS-centrum blijft zeer hoog
Voorop: Elke dag krijgen we dakloze nieuwkomers-asielzoekers op bezoek die ergens in het land opvang en materiële steun zoeken, want de Dienst Vreemdelingenzaken, DVZ, zorgt niet voor hun basisrechten.
VLOS heeft een groot netwerk van adressen in de ruime regio waar deze dakloze mensen kunnen ‘bijslapen’, meestal bij landgenoten. Deze opvangcrisis gaat boven onze kracht en de gezondheidstoestand van deze mensen gaat zienderogen achteruit. Wij zorgen voor voeding, warme kleding en een dokter die wekelijks consult houdt. Vervolgens krijgen ze via het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen een advocaat aan de balie in Brussel die via de arbeidsrechtbank een plaats afdwingt. Maar ondanks de veroordeling van Fedasil tot het betalen van dwangsommen wegens het uitblijven van een opvangplaats, blijven zij dakloos …
Oekraïners:
Bijna alle nieuwkomers uit Sint-Niklaas en ruime regio zijn langs geweest bij VLOS.
Nadat zij hun ID-kaart en OCMW-steun ontvingen, hebben wij hen doorverwezen naar de reguliere diensten.
Nu komen af en toe vluchtelingen die zich bevinden in zeer precaire situaties zich aanbieden, vooral uit het Oosten van Oekraïne waar de oorlog woedt.
Zo is een gezin met oude opa, dochter en kindjes die in 2015 vluchtten uit De Krim naar Marioepol, nu bij ons beland. De jonge vader moest achterblijven om te vechten en nu is er geen contact meer met hem.
Zij komen wekelijks naar VLOS en naar de ontmoetingsmomenten in de Cohousing Waasland. Dat doet hen deugd.
Ook kennen wij een gemengd koppel. Zij is afkomstig van Oekraïne, hij van Gambia. Beiden hebben een universitair diploma. Zij krijgt een beschermingsstatuut, hij niet. Hij moet via de asielprocedure en bewijzen dat hij ook in Gambia in gevaar is.
De dossiers worden niet behandeld tot de EU het beschermingsstatuut van zijn vrouw stopzet. Er is maar één oplossing: in België huwen.
Alle mensen met dergelijke profielen hebben een verblijfsprobleem en hopen op steun bij VLOS.
Humanitaire regularisatie van langverblijvers zonder papieren:
Marie, een alleenstaande moeder, en haar zoon van 14 jaar verblijven ruim 8 jaar in België. Zij zijn goed geïntegreerd en reeds jaren uitgeprocedeerd. Zij kregen vorige week een negatieve beslissing op hun vraag tot regularisatie. De advocaat gaat naar de rechtbank omdat het dossier wel ontvankelijk is. Wij blijven hen ondersteunen met materiële hulp en opvang.
VLOS blijft daarom gedreven meewerken met de beweging voor een humane regularisatie.
Op zondag 18 december 2022, ‘Dag van de Migrant’, tonen wij de kwaliteiten van deze mensen en hun bereidheid tot werken in een knelpuntberoep.
Archief > 2022 > oktober
- 12-10-2022 - Druk van hulpvragers in VLOS-centrum blijft zeer hoog
- 12-10-2022 - Onze HAZARA in de verdrukking
- 12-10-2022 - De Warmste Week 2022
- 12-10-2022 - Onmenselijk!
- 09-10-2022 - Recht op een (t)huis
- 09-10-2022 - ‘Iedereen aan boord’: VLOS en Villa Pace
- 09-10-2022 - Aan de start van een nieuw schooljaar
- 09-10-2022 - LAAT ONZE MENSEN NIET IN DE KOU (elektriciteit - gas - water - inflatie)