VLOS-Lunch 2024

Op 14 april 2024 is het weer tijd voor onze jaarlijkse lunch!
Vanaf 11u30 kunnen jullie komen genieten van ons heerlijk buffet. Dit zal bestaan uit diverse gerechten (ook vegetarisch) en een desserten buffet.
De prijzen
Volwassenen (+12 jaar): 25 euro
Kinderen (6-12 jaar): 10 euro
Kinderen (-6 jaar): GRATIS
Inschrijven voor 7 april via
https://forms.gle/oDXEtjgxyBCdGiAC7
- Spring eens binnen bij VLOS
Affiche Lunch 24

Dromen van een gewoon leven, mag dat nog?

woensdag 27 januari 2021

Dat is wat mensen zonder papieren én mensen in armoede delen. Zeker in coronatijd.

Wij zijn nu reeds 11 maanden in zwaar weer beland.
Ook bij VLOS voelt het heel moeilijk voor hen. Maar wij zijn samen sterk en zetten door!

Elke dag opnieuw vanaf ’s morgens 8 uur wachten vluchtelingen/mensen zonder papieren aan de deur van het VLOS-centrum. Na 240 werkdagen staat de teller op 260 nieuwe dossiers, waarvan 1/3 gezinnen zonder papieren die geen kant meer op kunnen.
Alleenstaanden hebben nog minder toekomst, wat heel onrechtvaardig is.
Corona maakt dat allen vastzitten. Het worden mensen en kinderen in extreme armoede.
Daarbovenop komen nog de verblijfsprocedures die door de crisis moeilijk verlopen.
Dat is de corebusiness van VLOS in overleg met partnerorganisaties en degelijke advocaten: haalbare procedures opstarten. Gelukkig wordt met de nieuwe staatssecretaris een humaner opvang- en procedurebeleid gevoerd.
Wij hebben nu terug een dokter, die wekelijks aanwezig is. Hij zal doorverwijzen indien nodig. Ook voor medische regularisatie wordt overleg gepleegd met ons team om te zien wat haalbaar is in precaire medische situaties.

Wij hebben in het VLOS-centrum telkens drie langer blijvende stagiairs per jaar. Zij doen een enorme ervaring op met mensen in overlevingsmodus.

Ons groot magazijn is vanaf Nieuwjaar gesloten omdat er een supermarkt komt.
Daardoor kunnen wij minder mensen helpen, maar ook onze doelgroep die daarin hielp, heeft geen dagbesteding meer. Wij hebben nu een kleinere opslagruimte voor voeding en zoeken een ruime autobox voor herstelling en opslag van fietsen en huishoudtoestellen.

Maar VLOS heeft vooral zijn opvangcapaciteit vergroot, met een duplexwoning waarin een Sri Lankaans gezin woont met een dochter die flink studeert en twee kleinere kindjes die wachten op humanitaire regularisatie. Het tweede gezin is geregulariseerd, zij hebben nu een toekomst en gaan zelfstandig wonen.
Dan zijn er nog drie jonge Afghaanse gezinnen met kindjes op verschillende locaties die wachten op toekomst. Zij helpen allen in onze werking.

Maar wij beschikken nu ook over twee huizen voor alleenstaanden, mannen en vrouwen die hopen op een ruimhartig beleid van de nieuwe staatssecretaris. Zodra er ondersteuning komt van het kabinet van Sami Mehdi willen wij starten met een groot BBB+ huis. Dit zal een ruim pand zijn voor opvang van mensen zonder papieren, die bereid zijn om samen met begeleiders te werken aan toekomstoriëntering.

Onze VLOS-kruidenier met gevarieerde voeding en voldoende hygiënische producten (dank aan de Sint-Niklase scholen!) wordt gerund door Belgische en doelgroepvrijwilligers samen. Drie dagen per week is de winkel open en komen gezinnen gratis winkelen met een badge en dit vanaf dag 1 van de coronacrisis tot nu, coronaproof.

Onze VLOS-bazar is dinsdag- en vrijdagnamiddag open met strikte regels zoals andere winkels. Daar krijgen dezelfde mensen zonder papieren en de asielzoekers uit de drie centra van het Waasland allen gratis kleding met bonnen.

Voor onze hele werking rijdt een camionette met twee chauffeurs 7 dagen op 7 voor het verhuizen van mensen zonder middelen, ophalen van voedsel, vervoer naar containerparken, uitvoeren van klussen, enz.

Wij stellen nu onze hoop op een humaner asiel- en migratiebeleid.
Wij merken wel een nieuwe wind voor hen die geïntegreerd zijn.
Maar VLOS zal niet opgeven tot elke migrerende mens zijn grondrechten verwerft.

Beste vrienden, wij missen jullie allen, maar weet dat geduld én doorzettingsvermogen in deze moeilijke tijden getuigen van solidariteit met de minsten. Dan komt het goed!

Jozef
VLOS vzw

« Terug

Close