Reflecties na een kennismaking met VLOS

zaterdag 07 januari 2023

Wie de moed heeft om VLOS een beetje van binnenuit te leren kennen, krijgt meestal een emotionele en inspirerende figuurlijke injectie die nog lang blijft nazinderen … als het ware een vaccinatie tegen onverschilligheid en vooroordelen. Vrijwilligers, stagiair(e)s, bezoekers - jong en oud - komen om zeer uiteenlopende redenen een kijkje nemen bij VLOS. Voor VLOS zijn deze contacten van groot belang want hoe meer (jonge) mensen kennismaken met de tragiek van de mens op de vlucht en met de onbaatzuchtige inzet van veel vrijwilligers, hoe groter de kans dat zij voortaan met een andere bril kijken naar de medemens die op zoek is naar een menswaardig leven met enig perspectief. Steeds krijgen we na deze kennismaking beklijvende en waarderende reflecties te horen en beloven velen op een of andere manier de werking van VLOS te zullen steunen.

Enkele reflecties:

“Het bezoek aan VLOS heeft mijn hart niet onberoerd gelaten. De zonnige lach van Attiq, de rakende en oogopenende quiz van Linda, de dagelijkse toewijding van oprichter Jozef en de gedrevenheid van de vrijwilligers deden mij beseffen dat wij met kleine maar veelbetekenende inspanningen kunnen helpen om het leven van vluchtelingen in ons land beter te maken. Blij dat ik samen met mijn studenten in het kader van ‘De Warmste Week’ een steentje kon bijdragen aan deze onmisbare organisatie. Hulp is natuurlijk blijvend nodig. Ik duik deze vakantie alvast in mijn kleerkast om de kleren die mijn gezin niet meer draagt een betere bestemming te geven.”

(GB, docent Odisee)

 

“Ons bezoekje aan VLOS was een heel interessante en leerrijke ervaring. Wat er daar allemaal gebeurt om mensen te helpen is echt hartverwarmend. Het is een plek vol mensen die het hart op de juiste plaats hebben.”

(AR, student Odisee)

 

“Ik had al van het VLOS gehoord, maar had geen idee wat het juist deed of inhield. Ik was aangenaam verrast na ons bezoek. Ze deden zoveel meer dan ik op voorhand had gedacht, met hun winkeltje met gratis eten en hun ‘bazar’ waar de mensen voordelig kleren kunnen vinden. Ik was onder de indruk van wat er gedaan wordt zo dicht bij huis. Zowel de mensen die voor als achter de schermen werken, verdienen enorm veel appreciatie voor wat ze doen.”

(XR, student Odisee)

 

“Het was een leerrijke uitstap naar VLOS. We zagen het gebouw zowel van binnen als van buiten. Een medestudent en tevens vrijwilliger bij VLOS gaf ons een zeer goede inleiding samen met Attiq en Linda. Ik vond de quiz zeer interessant en het gaf me ook een beter beeld over de migranten, de vluchtelingen, enz. Ik denk dat we allemaal zeer blij waren om het geld van het goede doel aan VLOS te schenken. Het is voor herhaling vatbaar😁.”

(YA, student Odisee)

 

“Ik ben zowel vorige week in de VLOS-kruidenier als afgelopen vrijdag in de VLOS-bazar echt warm ontvangen. De vrijwilligers zijn goud waard. Maar de solidariteit tussen al de mensen is hartverwarmend, zelfs al hebben ze zo weinig, toch nog meehelpen broodjes smeren voor de mensen die in Brussel op straat slapen. Zo zie je maar dat - wat het leven voor u ook in petto heeft - een engagement blijven aangaan voor anderen duidelijk kracht en energie geeft.

De uren in VLOS waren intensief. Ik ben echt van de ene emotie in de andere gegaan, van tristesse naar kwaadheid, van vrolijkheid naar hopeloosheid … Het was lang geleden dat ik mij zo uit mijn comfortzone heb voelen gaan. Als ik naar de vrijwilligers kijk en ik zie hen soepel omgaan met iedereen, dan kan ik alleen maar ontzettend veel respect hebben. Mij overviel vaak een schuldgevoel, ik heb zo veel … Ik ben geboren in een veilig nest, heb me nooit echt bedreigd of ontheemd gevoeld, ik heb altijd keuzes kunnen maken en ben omringd door mensen die mij graag zien en omgekeerd.

Maar naast het verschil zie ik ook gelijkenissen. We zijn allemaal mensen en medelijden of bepamperen … ontmenselijkt vaak. Ondanks alles heb ik vooral (veer)kracht gevoeld en zie ik dat wij allemaal om dezelfde redenen gelukkig kunnen zijn. Het grote geluksonderzoek dat in Leuven werd gevoerd en onderzocht wat mensen nu echt gelukkig maakt, was duidelijk. Niet geld en zelfs niet gezondheid maakt mensen vooral gelukkig, wel engagement en betrokkenheid, iets kunnen betekenen voor anderen. Iedereen in VLOS (zowel de vrijwilligers als de mensen die hun land zijn ontvlucht) is daar sterk mee bezig, mensen in nood ondersteunen, onvoorwaardelijk.

Daarnaast merk ik op dat ik (mede uitgedaagd door de inspectie) de laatste weken sterk inzet op ‘hoe bereiken we de leerlingen die in kansarmoede leven’, ‘hoe krijgen we hen aan het leren?’. Ik ben dankbaar voor de ‘reality check’.

Bedankt om mij de kans te geven even langs te komen, het was zeer waardevol.”

(EV, directie school SO).

 

Dank voor deze bemoedigende getuigenissen!

« Terug

Close