Het kloppend hart van VLOS

maandag 18 mei 2020

In deze harde Corona-tijden wordt het VLOS-centrum, “Het hart van VLOS”, gevoed door vele “coronaire” slagaders, groot en klein.
Het zijn allen vrijwilligers met een warm hart voor Mensen Zonder Papieren in grootste nood:

Het kloppend hart van VLOS.

In deze harde Corona-tijden wordt het VLOS-centrum, “Het hart van VLOS”, gevoed door vele “coronaire” slagaders, groot en klein.

Het zijn allen vrijwilligers met een warm hart voor Mensen Zonder Papieren in grootste nood:

Jonge mensen, die tijdens hun stage geraakt werden door vluchtelingen op de dool, komen helpen op het VLOS-secretariaat en bij het bedienen in de VLOS-kruidenier.

Een Palestijnse student werkt als tolk op het VLOS-secretariaat. Hij begeleidt dakloze vluchtelingen, die de oorlogen in het Midden-Oosten ontvlucht zijn.

De VLOS-kruidenier ging nooit dicht. Maandag, woensdag en vrijdag komen de meest behoeftigen winkelen met punten. Voeding is essentieel en de regels zijn strikt.

Elke anderhalve meter staat een witte streep op de stoep. Eén persoon per gezin komt binnen, handen ontsmetten, iedereen mondmasker aan.
Achter de toog staan bezorgde vrijwilligers met een brede glimlach achter hun masker.
Zie verder reportage in onze eerste nieuwsbrief, gekoppeld aan onze nieuwe website.

Mensen zonder papieren hebben hulpvragen en kunnen één voor één, via het onthaal, terecht op het VLOS-secretariaat. Vooral de vragen naar opvang zijn enorm schrijnend.

Wij hebben nu twee panden van eigenaars met een warm hart. Die panden mogen dienen voor noodopvang.

Zo gaven wij opvang aan een Iraaks gezin met vier kinderen dat het opvangcentrum moest verlaten, maar na 6 maanden opnieuw recht heeft om de asielprocedure verder te zetten in België.
Zij hebben vier schoolgaande kinderen van vijf tot twaalf jaar. Vader Ali is zwaar getraumatiseerd en moeder Fatima is radeloos zoekend naar toekomst voor haar kroost. Tot overmaat van ramp werd het pand verkocht. De familie is dan nog een week opgevangen via de directie van hun school.
Met onze Arabische tolk-begeleider werd via e-mail een afspraak gemaakt bij het Klein Kasteeltje, doch daar werden ze een eerste keer afgewezen. De week daarna lukte het dan toch, en daarna wachten zij in het overvol Klein Kasteeltje op een betere opvang, hopelijk in Sint-Niklaas, zodat de kinderen hier verder school kunnen lopen.

Dat is VLOS. Toekomst geven aan zij die hun grondrechten niet krijgen.

Daarom streven wij naar een pand waar wij permanent Brood, Bed, Bad en Begeleiding kunnen geven, “BBB+”. Waar alleenstaanden en gezinnen zonder papieren tot rust kunnen komen en begeleid worden naar een betere toekomst. Dit i.s.m. ORBIT vzw.

Om dit alles te helpen verwezenlijken is er sinds 1 april 2020 een coördinator in dienst:                          Kaat Anthuenis.


De werking van de VLOS-bazar start opnieuw wanneer de winkels heropenen.
Wij zitten ook in een overgangsperiode voor het VLOS-magazijn: van de oude werkplaats, die wij jammer genoeg binnenkort moeten verlaten, verhuizen we naar een nieuwe plaats voor klussen en fietsherstellingen, en met opslagruimte voor voeding.

Onze verschillende opvanghuizen voor dakloze gezinnen, alleenstaande vrouwen en mannen zitten overvol. “Nood dwingt”
Denk toch nog eens aan het gezin van Fatima dat wij geholpen hebben en ook aan de mama met twee meisjes die nu vrijdag opvang vroeg. Zij is Syrische en krijgt zeker een toekomst, maar moet NU opgevangen worden. Wij wachten reeds weken op een afspraak bij de dispatching van het Klein Kasteeltje…

Steun ons werk om de dakloze vluchtelingen een menswaardig leven te bieden.

Een warme dankuwel,

Jozef. Voorzitter VLOS vzw

« Terug

Close