VLOS-Lunch 2024

Op 14 april 2024 is het weer tijd voor onze jaarlijkse lunch!
Vanaf 11u30 kunnen jullie komen genieten van ons heerlijk buffet. Dit zal bestaan uit diverse gerechten (ook vegetarisch) en een desserten buffet.
De prijzen
Volwassenen (+12 jaar): 25 euro
Kinderen (6-12 jaar): 10 euro
Kinderen (-6 jaar): GRATIS
Inschrijven voor 7 april via
https://forms.gle/oDXEtjgxyBCdGiAC7
- Spring eens binnen bij VLOS
Affiche Lunch 24

Onze VLOS-kruidenier in tijden van COVID-19

maandag 18 mei 2020

We kunnen het ons nog goed inbeelden. Een luttele twee maanden geleden blies onze regering de lockdown light in het leven. Ons openbaar leven werd flink verstoord. We mochten alleen nog buiten komen voor een noodzakelijk bezoek aan de supermarkt. Tot op de dag van vandaag staan we daar nog regelmatig mooi in een rij te wachten, allemaal op anderhalve meter afstand. Wachtend om binnengelaten te worden.

We kunnen het ons nog goed inbeelden. Een luttele twee maanden geleden blies onze regering de lockdown light in het leven. Ons openbaar leven werd flink verstoord. We mochten alleen nog buiten komen voor een noodzakelijk bezoek aan de supermarkt. Tot op de dag van vandaag staan we daar nog regelmatig mooi in een rij te wachten, allemaal op anderhalve meter afstand. Wachtend om binnengelaten te worden.

Kruidenier_COVIDEenzelfde organisatie was ook noodzakelijk voor onze VLOS-kruidenier. Voeding is essentieel. Daarom mochten wij open blijven. VLOS ontvangt wekelijks veel gezinnen en alleenstaanden zonder wettige verblijfsvergunning. Ze kunnen hier terecht voor voedingswaren, verzorgings- en schoonmaakproducten. Voor hen is het een meer dan noodzakelijke verplaatsing. De situatie vóór COVID-19 was al niet gemakkelijk, laat staan in combinatie met een pandemie… De gevolgen waren ook zichtbaar in de VLOS-kruidenier. De eerste weken in lockdown durfden sommige mensen nog niet langskomen. Dit had onwaarschijnlijke gevolgen voor hen aangezien het een doelgroep is die vaak een tekort heeft aan voedingsmiddelen en dergelijke. Het feit dat sommigen niet kwamen opdagen bevestigde wel degelijk dat er een angst onder de mensen leefde. Gelukkig is dat tij op termijn gekeerd en nu ontvangen we drie dagen per week weer veel mensen die boodschappen komen doen in de VLOS-kruidenier.

VLOS heeft zich dan ook volledig aangepast aan de veiligheidsmaatregelen die de regering opgelegd heeft. Mensen bellen aan de deur wanneer ze om boodschappen komen. Buiten staan ook duidelijke lijnen aangegeven zodat iedereen op anderhalve meter van elkaar kan staan. Een beetje zoals wij nu in de supermarkten aanschuiven, maar dan zonder de verplichte winkelkar. De mensen worden één per één binnengelaten, wassen hun handen en gebruiken desinfecterende handgel. Wanneer er al iemand in de VLOS-kruidenier is, kunnen er nog een tiental mensen wachten op onze binnenkoer. Ondertussen zitten deze maatregelen er zowel bij vrijwilligers als bij mensen uit onze doelgroep al goed ingebakken.

COVID_deur

Dit is niet de enige aanpassing die VLOS doorgevoerd heeft. De VLOS-kruidenier is drie dagen per week geopend (maandag, woensdag en vrijdag). Om iedereen voldoende de kans te geven om binnen de openingsuren op een rustige manier voeding te komen halen zijn de openingsuren aangepast. Waar de VLOS-kruidenier eerst tussen 14u en 15u45 open was, worden nu de deuren om 13u geopend en kunnen de mensen bij ons terecht tot 16u30.

Om onze VLOS-kruidenier goed te kunnen uitbaten rekent VLOS niet alleen op vrijwilligers, maar ook op haar leveranciers. Door de uitbraak van COVID-19 zijn sommige leveranciers een aantal weken gestopt met leveren. Gelukkig kon dit worden opgevangen door andere leveranciers. De aanvoer van voedingswaren is veranderd, maar er wordt verwacht dat dit na de crisis terug zijn gewone gang zal gaan. Onze eigen camionet mocht ook steeds materiaal ophalen, allemaal binnen het kader van de veiligheidsmaatregelen.

Ondanks deze veranderingen heeft VLOS wel nog vaak een tekort aan een aantal producten, zoals olijfolie en hygiënische producten zoals toiletpapier, pampers 4-5, etc. We hebben daarom dan ook een pamperbank aangelegd. Pampers die nog op overschot zijn moeten dus zeker en vast de vuilbak niet in.

COVID-19 vormt een risico voor iedereen in onze maatschappij. Het kijkt niet naar het geld op je bankrekening, niet naar je huidskleur, niet naar waar je vandaan komt. Mensen zonder geld of donder veel rechten zijn er wel kwetsbaarder voor…

VLOS heeft als doel daadwerkelijke hulp te bieden aan mensen op de vlucht zonder wettig verblijf op alle terreinen. Pandemie of niet, het houdt ons niet tegen om (figuurlijk) onze hand te reiken aan zij die ons nodig hebben.

« Terug

Close