VLOS-Lunch 2024

Op 14 april 2024 is het weer tijd voor onze jaarlijkse lunch!
Vanaf 11u30 kunnen jullie komen genieten van ons heerlijk buffet. Dit zal bestaan uit diverse gerechten (ook vegetarisch) en een desserten buffet.
De prijzen
Volwassenen (+12 jaar): 25 euro
Kinderen (6-12 jaar): 10 euro
Kinderen (-6 jaar): GRATIS
Inschrijven voor 7 april via
https://forms.gle/oDXEtjgxyBCdGiAC7
- Spring eens binnen bij VLOS
Affiche Lunch 24

Interview met onze nieuwe coördinator: Kaat!

maandag 18 mei 2020

In deze bizarre corona-tijd verwelkomen wij KAAT ANTHUENIS. Een van onze vrijwilligers nam volgend interview bij haar af. We willen haar graag wat beter leren kennen.

In deze bizarre corona-tijd verwelkomen wij KAAT ANTHUENIS.

We willen haar graag wat beter leren kennen.

 

Dag Kaat, wil je ons iets over jezelf vertellen?

Ja, hoor. Ik ben geboren in Leuven, maar mijn ouders zijn allebei afkomstig uit het Waasland, en ik heb hier ook het grootste deel van mijn jeugd doorgebracht.

Na de middelbare school studeerde ik Arabistiek en Islamkunde in Leuven. Omdat deze studie niet gericht is op het vlot leren spreken van de taal, en ik dit toch altijd al jammer vond, heb ik begin dit schooljaar de draad weer opgenomen en me ingeschreven op de avondschool. Daarna deed ik nog een postgraduaat Antropologie, en veel later volgde ik een opleiding narratieve therapie.

Ik heb een 8-tal jaar voor Artsen Zonder Grenzen gewerkt, zowel in binnen- als buitenland. Dat was in Bosnië, Congo en Rusland, en in België was dat bv in Oostende ten tijde van de Kosovo crisis, met de mensen die naar Engeland wilden geraken.

Later ben ik aan de slag gegaan bij Dokters van de Wereld in Antwerpen, eerst op de sociale dienst, later als verantwoordelijke voor de psychologische dienst. We werkten daar ook met veel vrijwilligers, en gaven aan mensen zonder verblijf of in een precair verblijf consultaties bij dokter of psycholoog, terwijl we de toegang tot de officiële sector probeerden te openen.

 

Hoe heb je VLOS leren kennen?

Sedert 2005 woon ik weer in Sint-Niklaas, en daar verscheen VLOS regelmatig in het straatbeeld, zoals b.v. bij Villa Pace.

Verder hebben we in de afgelopen jaren een paar complexe dossiers ‘gedeeld’ tussen Dokters van de Wereld en VLOS, waarbij ik al intensievere contacten had met Jozef en enkele andere VLOS- medewerkers.

 

Wat heeft je ertoe gebracht bij VLOS te willen werken?

VLOS vond ik altijd al een heel mooie organisatie, waar veel goeds werd verricht. Bij Dokters van de Wereld begeleidt men de mensen medisch, psychisch en sociaal. Bij VLOS is de focus breder, want daar biedt men ook ondersteuning bij problemen in verband met de verblijfsprocedure en materiële hulp.

Toen de vacature voor coördinator bij VLOS verscheen, met bovendien de kans om in eigen stad te kunnen werken, voelde ik me meteen aangesproken en heb ik mijn kans gewaagd.

 

Welke functie zal je opnemen bij VLOS?

 

 

 

Mijn functie is coördinator. De taakverdeling tussen Jozef, stichter en voorzitter van VLOS, en mij zal de komende maanden verfijnd worden. Het is immers noodzakelijk om VLOS eerst goed te leren kennen en voldoende te observeren vooraleer concrete verantwoordelijkheden op te nemen.Jozef kent alles over de geschiedenis van VLOS, heeft een grote deskundigheid opgebouwd over procedures voor en sociale problemen van de doelgroep, en kan terugvallen op een zeer breed netwerk van meewerkende partners. Hij blijft dit doen terwijl ik op termijn de focus vooral zal leggen op organisatieontwikkeling en communicatie.

Ook bij de vrijwilligers gaan we langzaamaan de verdeling van taken en verantwoordelijkheden verduidelijken. Het ideaal is dat we elkeen zoveel mogelijk laten werken volgens zijn of haar talenten, werk laten doen dat hij of zij graag doet, terwijl we het evenwicht bewaren in wat VLOS nodig heeft…

 

Waarom werk je zo graag met en voor dit doelpubliek?

Reeds in 1998 kwam ik, zoals gezegd, in contact met de problematiek van Mensen zonder Papieren uit Kosovo, die vanuit Oostende naar Engeland probeerden te geraken.

Tijdens mijn verblijf in het buitenland, op verschillende locaties, heb ik dagelijks gezien hoe de gevolgen van oorlog en van beslissingen in mondiale politiek en economie veel ellende en miserie veroorzaken.

Hier, in onze “Westerse” wereld, geniet iedereen in principe van de alom geldende mensenrechten, maar de geest van die mensenrechten is soms ver te zoeken, en het is toch wel een grote schok om te zien hoe het er hier aan toe gaat, als je dan in eigen land op het terrein werkt…

Veel later, in Antwerpen, ontmoette ik Mensen zonder Papieren die in een kafkaiaanse procedureslag zaten, op zoek naar een verblijfplaats, medische hulp, … Waardevolle mensen, talentvolle mensen, die het toch zo moeilijk hebben om echt iets op de sporen te zetten, op weg naar een betere toekomst.

Ondanks alles blijven ze sterk en hoopvol, en daarvan was en ben ik diep onder de indruk…DAAROM ben ik nu bij VLOS.

Dank je wel, Kaat, voor dit openhartig gesprek, en we wensen je veel succes in deze nieuwe functie.

« Terug

Close