VLOS-Lunch 2024

Op 14 april 2024 is het weer tijd voor onze jaarlijkse lunch!
Vanaf 11u30 kunnen jullie komen genieten van ons heerlijk buffet. Dit zal bestaan uit diverse gerechten (ook vegetarisch) en een desserten buffet.
De prijzen
Volwassenen (+12 jaar): 25 euro
Kinderen (6-12 jaar): 10 euro
Kinderen (-6 jaar): GRATIS
Inschrijven voor 7 april via
https://forms.gle/oDXEtjgxyBCdGiAC7
- Spring eens binnen bij VLOS
Affiche Lunch 24

18 december, Internationale dag van de Migrant

vrijdag 17 december 2021

Personeelstekort in de zorgsector? De helpende handen zijn er. 

voorwoonzorgcentrum

Met diploma in de zorg, maar zonder verblijfspapieren, bieden zij zich aan bij woonzorgcentrum Sint-Pieter.

Waar vinden we de helpende handen die nodig zijn?

In verschillende woonzorgcentra is een derde tot de helft van het personeel afwezig en moet verzorgend personeel van andere ziekenhuizen inspringen om het tekort op te vangen. In Gent leidt dit tot een situatie waarbij verpleegkundigen uit ziekenhuizen moeten inspringen om de dienstverlening in de woonzorgcentra te verzekeren. Terwijl de volledige zorgsector blijft kreunen onder de zoveelste golf coronabesmettingen. Dit tekort is echter niet nieuw. Al vele jaren kampt de zorgsector met een personeelstekort. De open vraag die we ons als samenleving moeten stellen, is waar we de helpende handen kunnen vinden die nodig zijn. 

Arbeidsmigratie als oplossing?

De acute personeelsnood zorgt ervoor dat België, in een poging om de vele openstaande vacatures in te vullen, héél actief inzet op arbeidsmigratie. Op 26 januari berichtte Knack al over het toenemend aantal verpleegkundigen dat wordt overgevlogen vanuit India om hier te komen werken. Dat woonzorgcentra, door onze huidige arbeidsmigratiemogelijkheden, ook mensen uit het buitenland kunnen aantrekken, juichen we toe. Dit systeem is wel voor verbetering vatbaar. Onder meer de rol van tussenpersonen zorgt voor misbruik en een financieel dubieus plaatje. Sommige woonzorgcentra betalen hen duizenden euro’s voor een geschikte kandidaat en ook migranten betalen soms tot 8.000 euro aan hun makelaar om een Belgische job als verpleegkundige te regelen. Het illustreert de noodgrepen die woonzorgcentra moeten nemen om de zorgen voor hun bewoners te kunnen garanderen. 

Ook in België ligt een deel van de oplossing

Vandaag wonen er naar schatting zo’n 150.000 mensen zonder het recht op een wettig verblijf of met een bijzonder precair verblijfsstatuut in ons land. Het gaat om mensen die op basis van heel diverse redenen in ons land zijn aangekomen. Op de vlucht voor oorlog en geweld of door een compleet gebrek aan perspectief, omwille van de liefde of familieleden, of omwille van valse werkbeloften door malafide tussenpersonen. Om even diverse redenen is terugkeer voor hen geen realistische optie. Heel vaak komt dit deels door de heel ingewikkelde en lange asielprocedures. Heel wat mensen struikelen over deze procedures en komen in een situatie zonder verblijfsvergunning terecht. Velen onder hen hebben gigantische schulden gemaakt bij vrienden en familie en durven of kunnen niet terug. 

Nochtans gaat het om mensen met dromen en talenten. Hun kinderen lopen hier vaak school, ze kennen het land en ze staan te trappelen om bij te dragen: in de vorm van betaald werk en in de vorm van bijdragen aan onze sociale zekerheid dus. Heel wat mensen die nu geen recht hebben op een wettig verblijf, beschikken over zowel de talenten als de diploma’s om onmiddellijk te starten in sectoren die smeken om competente werknemers. Alleen laat het wettelijk kader dit vandaag niet toe wat maakt dat nogal wat mensen hier in België overgeleverd zijn aan economische uitbuiting in het zwarte circuit om te overleven.

Maak een verhaal van winnaars

En dit terwijl er bij een degelijk wettelijk kader alleen maar winnaars zijn. Werkgevers uit de zorgsector maar ook andere sectoren die kampen met een tekort kunnen eindelijk de nodige vacatures invullen. Ander personeel krijgt de ademruimte die het verdient. Mensen die hier al jaren niet anders willen, kunnen eindelijk hun – officieel – steentje bijdragen aan de samenleving. Bovendien wordt dan meteen ook economische uitbuiting in het zwarte circuit aangepakt waar mensen zonder verblijfsvergunning anders aan overgeleverd zijn. 

Op 18 december, de Internationale Dag van de Migrant, vragen we aan de bevoegde beleidsmakers (Vlaams en Federaal) om een pragmatischer en gedurfder arbeidsmigratiebeleid te voeren. 

  • Waarom kunnen mensen die al in België wonen, maar zonder wettig verblijf, met de juiste competenties en diploma’s, niet hun helpende handen aanbieden en werken in de zorgsector of in andere knelpuntberoepen?
  • Waarom kunnen mensen zonder wettig verblijf die willen zorgkundige of verpleger worden geen opleiding volgen om hun droom na te streven én hun steentje bij te dragen aan onze samenleving?

De nood is groot. Laat ons minimaal deze pistes onderzoeken die mits een goed wettelijk kader enkel maar winnaars geven. 

Banin met oudje en Daniel

Banin, zorgkundige, bijna verpleegster, en Daniel Aliet van Begijnhofkerk. “Invoelend contact met eenzame bewoonster”.

Ondertekend door

Daniel Alliet, priester Begijnhofkerk Brussel

Riet Dhont, Vriendschap Zonder Grenzen

Réginald Moreels, dokter, gewezen minister van Ontwikkelingssamenwerking

Els Schelfhout, VLOS, Christendemocratie & Verbinding

Umolbanin Ahmadi, zorgkundige en studente verpleegkunde

Filip Devriendt en Rose-May Liebaert, Hart boven Hard

Olivier Forges, Pax Christi Vlaanderen

Anne Dussart, Caritas international

Jörg Gebhard, JRS Belgium

Koen Meesters en Stefaan Peirsman, ACV

Karen Naessens, House of Compassion

Ilona Terkessidis, Klaartje Van Kerckem, #GentZonderGrenzen

Tine Claus en Joost Depotter, Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Dominique Willaert, Victoria Deluxe

Sylvie Micholt, advocaat

Walter Zinzen, gewezen VRT-journalist

Kris Smet, gewezen VRT-journalist

Charles Ducal,  gewezen nationale dichter

Leo De Bock,  Christendemocratie & Verbinding

Peter Wouters, Beweging.net

Els Hertogen, 11.11.11

Michel Van Hoorne, LEF- FGE

Angela Vandewiel, SAAMO Brussel

Dominique Ballegeer,  vzw Jakoeboe 

Pascal De Bruyne,  moraalfilosoof, onderzoeker en docent asiel en migratie Odisee Hogeschool

Stella Nyanchama, Hand in Hand

Gulab Attiq en Abdoul

 Abdoul, Attiq en Gulab met sterke CV voeren mee actie voor regularisatie van hun verblijf.

« Terug

Close