Dakloze asielzoekers, erkende vluchtelingen, migrerende mensen: allen eenzelfde kreet: Waardig WONEN !

vrijdag 06 oktober 2023

Zeven dagen op zeven mailen, bellen en kloppen hopeloze dakloze migrerende mensen zonder opvang aan bij ons VLOS-centrum.
Ook de hele zomer zijn minstens drie VLOS-vrijwilligers paraat om de noodkreten te aanhoren én oplossingen te zoeken. Vooral de alleenstaanden dolen rond.
Wat kunnen wij doen? Hen met een kluitje in het riet sturen of het onmogelijke toch doen. VLUCHTELINGEN HELPEN VLUCHTELINGEN. VLOS HELPT HEN, vooral met materiële, medische en juridische ondersteuning.
Wij zoeken alleenstaanden mét verblijfspapieren om zoveel mogelijk dakloze asielzoekers op te vangen bij hen thuis.
Maar vooreerst tasten wij af of zij reeds een goede advocaat hebben en wijzen wij hen op hun rechten. VLOS betaalt de trein naar Brussel om bij de Legal Helpdesk naar de arbeidsrechtbank opvang af te dwingen. Dit is nu nog meer nodig omdat het beleid beslist heeft zijn wettelijke verplichting tot opvang voor alleenstaanden niet meer te vervullen.
Zij komen terug naar VLOS om met tolken hun klein gehoor bij de Dienst Vreemdelingenzaken én veel later ook het interview bij de vluchtelingencommissaris (CGVS) voor te bereiden.

Tegelijkertijd eisen wij samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen de activatie van het spreidingsplan dat sinds lang deel uitmaakt van de Opvangwet.
Zie onze brief naar het gemeentebestuur en het Raambordje “Welkom in mijn solidaire straat” dat je kan bekomen bij VLOS. (
https://vluchtelingenwerk.be/spreidingsplan en kant-en-klare brief voor je burgemeester)

Een tweede grote zorg blijft de zoektocht naar een woning voor hen die verblijfspapieren kregen. Daarin schiet het Vlaams beleid veel te kort.
Vluchtelingen hebben veel resultaat door onze begeleiding in asiel en regularisatie, maar de grote pijn is een immens tekort aan sociale huisvesting voor alle mensen in armoede waaronder ook vluchtelingen.

Daarvoor een dubbele oproep:
1- een vrijwilliger die zich wil inzetten om betaalbare woningen te zoeken.
2- buddy’s om met deze vluchtelingen op stap te gaan naar allerhande diensten.

Voor meer info:
www.denieuweburen.be, onderdeel van ORBIT vzw

Jozef

« Terug

Close