“HOOP VOOR DE HOPELOZEN”

vrijdag 06 oktober 2023

Maltilda, een hopeloze Albanese vrouw, bezorgde ons onderstaande aangrijpende tekst (in het Albanees, maar ook in het Nederlands, via google translate - vandaar de soms wat gebrekkige zinsbouw, maar de essentie blijft duidelijk). Matilda dankt VLOS van harte voor de steun en de warmte in deze uitzichtloze periode in haar leven.

 

“Nje shpetim nga nje situate e komplikuar dhe gjendje e veshtire emocionale dhe financiare. Trokita ne deren e VLOS, ashtu sic muaj me pare kishte bere nje mikesha ime. Nuk kam lindur e pasur ne vleren monetare por gjithmone kam luftuar per te arritur te siguroje nje jetese normale. Per here te pare ne jeten time u vendosa me shpatulla pas muri. Ashtu si nje brejtes qe kerkon per te mbijetuar ne nje ambient te ri dhe papritur zihet rob i nje Çarku te ngritur. Papritur dera e asaj endrre per te nisur nje jete te re ne Belgjike po niste te mbyllej.

Letrat tona te qendrimit ne kete shtet skaduan. Im shoq dhe une humbem te drejten per te punuar dhe per te siguruar ushqimin ne familjen tone. Im shoq prej disa muajsh nuk punonte, pasi pronari i punes se tij, fatkeqesisht kishte probleme me drejtesine. Prej muajsh une arrita me punen time te mbaja familjen.

Ne fund te korrikut, leja e qendrimit skadoi dhe une mbeta pa pune. Tashme ishim te dy te papune. Isha e dermuar nga gjendja emocionale. Fale VLOS arrita te shoh driten ne fund te tunelit. Konsulta, ushqim e veshje falas, cka me siguroi te ece para dhe te mos ndalem nga endrra ime per te shkolluar vajzen time dhe per ti siguruar asaj nje te ardhme me te bukur sesa jeta jone, ketu ne Belgjike.

Prej nje muaji, punoj ne ‘VLOS’ si vullnetare. Ne nje ambient qe me jep mundesine per pune te ndryshme dhe kam mesuar kaq shume kete muaj nga humaniteti, dhembshuria dhe bashkejetesa e traditave e kulturave te ndryshme. Te gjithe ne VLOS jemi miq te mire ku mund te ndash ekperiencat dhe veshtiresite e jeteses ne Belgjike. Nese do me duhet ta pershkruaja vec me dy fjale VLOS, do te thoja: “Shpresa per te pashpreset”.

 

“Een redding uit een ingewikkelde situatie en een moeilijke emotionele en financiële situatie. Ik klopte bij VLOS aan, zoals een vriend van mij maanden daarvoor had gedaan. Ik ben niet rijk aan geldelijke waarde geboren, maar ik heb altijd moeite gehad om een ​​normaal leven te leiden. Voor het eerst in mijn leven zette ik mijn schouders tegen de muur. Als een knaagdier dat probeert te overleven in een nieuwe omgeving en plotseling gevangen wordt in een val. Plotseling begon de deur van die droom om een ​​nieuw leven te beginnen in België te sluiten.

Onze verblijfspapieren in dit land zijn verlopen. Mijn man en ik verliezen het recht om te werken en ons gezin van voedsel te voorzien. Mijn man werkt al een aantal maanden niet, omdat de eigenaar van zijn baan helaas problemen had met justitie. Maandenlang heb ik mijn gezin kunnen onderhouden met mijn werk.

Eind juli liep de verblijfsvergunning af en was ik werkloos. Nu waren we allebei werkloos. Ik werd overweldigd door de emotionele toestand. Bedankt VLOS, ik heb het licht aan het einde van de tunnel gezien. Gratis advies, eten en kleding, wat mij de zekerheid gaf om door te gaan en niet te stoppen met mijn droom om mijn dochter op te voeden en haar een betere toekomst te bieden dan ons leven hier in België.

Sinds een maand werk ik als vrijwilliger in VLOS in een omgeving die mij de kans geeft op verschillende banen. En ik heb deze maand zoveel geleerd van de mensheid, mededogen en het naast elkaar bestaan ​​van tradities en verschillende culturen. Wij in VLOS zijn allemaal goede vrienden waar u ervaringen en moeilijkheden van het leven in België kunt delen. Als ik VLOS in twee woorden zou moeten omschrijven, zou ik zeggen: “Hoop voor de hopelozen”.

« Terug

Close